Opleiding tot Big Data consultant stilt honger naar IT'ers

Net afgestudeerd, maar geen aansluiting op de arbeidsmarkt. Het is een veelvoorkomend probleem voor afgestudeerden met een technische of bèta-achtergrond. Tegelijk heerst er een enorm tekort aan starters in IT. YoungCapital overbrugt deze kloof tussen vraag en aanbod met een speciaal IT-traineeship.

In twee maanden worden jonge bètatalenten van diverse achtergrond opgeleid tot gecertificeerd Big Data Consultant. De eerste lichting Big Data Consultants, onder wie een piloot, een professionele pokeraar en een werktuigbouwkundige, start in februari bij hun nieuwe werkgevers.

Big Data

“Wij willen graag een antwoord geven op de sterk groeiende vraag naar IT-professionals”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. In 2014 startte YoungCapital Professionals met het traineeship tot Software Developer. Sindsdien zijn al tweehonderd bètatalenten opgeleid tot gecertificeerd programmeur.

“Big Data heeft de toekomst. Met dit nieuwe traineeship springen we in op de zeer actuele vraag naar specialisten op dit vlak.” YoungCapital selecteert uit haar database, die inmiddels bijna twee miljoen jongeren in Nederland omvat, de mensen met het best passende profiel. Deze jongeren worden uitgenodigd voor een intensieve selectieprocedure.

ICT-professionals

Na assessments volgt een opleidingstraject van twee maanden, bij de ITPH Academy in Zwolle. “In het Big Data IT-traineeship worden fundamentele onderwerpen op het gebied van Business Intelligence en Big Data behandeld en getoetst met erkende examens van de Big Data Science School”, zegt directeur Robin van den Berg. “Bovendien geven ervaren big data specialisten van gerenommeerde IT-bedrijven gastcolleges, waardoor de trainees een realistisch beeld van hun toekomstige werkterrein krijgen.”

Door het omscholen van getalenteerde bèta studenten tot Big Data consultants verkleinen we het tekort aan ICT professionals. Het verkleinen van het tekort aan ICT Professionals en de aandacht voor Big Data zijn belangrijke speerpunten van de dutch digital delta en de Human Capital Agenda ICT. De opzet van het Big Data IT Traineeship wordt ondersteund door het sectorfonds voor de ICT-sector, Stichting Centrum Arbeidsmarktvraagstukken ICT (CA-ICT).

De trainees komen bij aanvang van de opleiding bij YoungCapital in dienst en gaan na de opleiding via een detavast-constructie aan het werk bij de opdrachtgevers van het detacheerbedrijf.

HBO ICT-opleiding

Dirk Bakkum (25) behaalde eind januari zijn certificaat en begon de week erna direct in zijn nieuwe carrière als Big Data Consultant: “Na mijn hbo-opleiding Aviation Engineering en mijn vliegeniersopleiding is het lastig een baan als verkeersvlieger te vinden. Thuis zitten is niets voor mij en daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. Bij YoungCapital attendeerden zij mij op het Big Data Traineeship. Hoewel ik geen uitgebreide ervaring met IT had, sprak deze kans me direct aan. Ik vond het bijzonder dat ik met mijn achtergrond toch in dit werkveld aan de slag kon. Het mooie is dat YoungCapital mij bij aanvang al een baan kon aanbieden. En wel bij KLM. Zo blijf ik uiteindelijk toch in mijn vakgebied werkzaam.”

Over ITPH Academy
De ITPH Academy is opgericht door de Stichting IT PerformanceHouse. Met haar activiteiten wil de ITPH Academy de huidige ‘skills gap’ tussen vraag en aanbod op de ICT-markt overbruggen. De werkzaamheden van de ITPH Academy sluiten naadloos aan op het actieplan van de Human Capital Agenda ICT. Door het aanbieden van actuele opleidingsprogramma’s zorgt de ITPH Academy ervoor dat studenten altijd beschikken over de juiste kennis en vaardigheden voor hun toekomst in de IT. Het sectorfonds voor de ICT-sector, Stichting Centrum Arbeidsmarktvraagstukken ICT (CA-ICT), ondersteunt het initiatief.