Eerste stappen in ondernemerschap dankzij IT Talent Grant

De achttienjarige Rens Vlemmings was eind april één van de eerste ontvangers van een dutch digital delta IT Talent Grant. De systeembeheerder in opleiding zat niet stil het afgelopen jaar en besteedde, met inzet van de beurs, zijn zomer aan de oprichting van zijn eigen bedrijf. “Ik ben meteen aan de slag gegaan en heb de eerste grote opdracht inmiddels al binnen.”

Vlemmings kwam aan het einde van het afgelopen schooljaar in aanmerking voor een IT Talent Grant dankzij zijn tweede plaats op het NK systeembeheer. Nadat hij tijdens het jaarcongres van Techniekpact de beurs overhandigd kreeg door Doekle Terpstra, richtte Vlemmings meteen zijn eigen bedrijf op.

“Ik ben iemand die het allerliefst gewoon zelf bezig gaat”, legt Vlemmings uit. “Als het fout gaat, jammer maar helaas. Dan leer ik er tenminste wel iets van. Dus toen ik de kans kreeg, ben ik meteen in het diepe gesprongen.”

Complexe beveiligingssystemen

De sprong in het diepe bedoelt de achttienjarige vierdejaars student systeembeheer letterlijk. Zijn jonge bedrijf kreeg tijdens de zomer de eerste grote opdracht aangeboden: het aanleggen van een complex beveiligingssysteem in een zwembad. “Ik heb een serie van sensoren rondom het bad aangelegd die een alarm afgeven zodra (jonge) kinderen in de buurt van de rand van het bad komen.”

“De informatie wordt vergaard aan de hand van camera’s en vervolgens naar een PLC-kast verstuurd. Als er kinderen in de buurt van de rand van het bad komen, gaat er bij de badmeester een alarm af. Het is het eerste complexe systeem dat ik heb aangelegd: waterbeveiliging aan de hand van dataverzameling.”

Systeembeheerder

Voorlopig combineert Vlemmings, die een afsluitende stage loopt bij Tipcon IT Solutions, zijn eerste stappen als ondernemer met het voltooien van zijn opleiding. “Ik ben nu vierdejaars student systeembeheerder niveau 4 en heb wat betreft mijn opleiding de finish in zicht. Daarnaast wil ik me ook nog verder verdiepen in Linux en Windows Server. Hiervoor ga ik ook een deel van de IT Talent Grant inzetten. Zodat ik me nog verder kan specialiseren in complexe beveiligingssystemen en het systeemonderhoud van dergelijke systemen.”

Of een vervolgopleiding ook nog in het verschiet ligt, laat Vlemmings in het midden. “Mijn eerste stappen als ondernemer zijn zeer goed bevallen. Ik denk dat zodra mijn opleiding afgerond is, ik met mijn bedrijf verder zal gaan. Maar aan de hand van cursussen zal ik mezelf altijd blijven bijscholen. Dat is van groot belang in de ICT.”

dutch digital delta IT Talent Grants

De vraag naar getalenteerde ICT-professionals is groter dan het aanbod. De Human Capital Agenda ICT heeft als doel hier verandering in te brengen. Eén van de initiatieven die daaraan gaat bijdragen, is het beurzenprogramma van dutch digital delta, in samenwerking met CA-ICT; de IT Talent Grant.

De dutch digital delta IT Talent Grants richten zich op excellente studenten die een IT-opleiding (of cross-over) volgen op zowel mbo-, hbo- als wo-niveau. Bedrijven bieden studenten middels een beurs de kans om zich, in aanvulling op hun opleiding, verder te ontwikkelen als ICT-professional. Dit kan door het opdoen van ervaring op de werkvloer, maar ook door het volgen van verdiepend onderwijs.