Big Data centraal bij gedragsonderzoek op grootste festival

Het NWO voert aan de hand van Big Data analyse een bijzonder onderzoeksproject uit tijdens het oudste en grootste religieuze festival ter wereld. Tijdens de Singhasta Kumbh Mela in India bestudeert een team van Nederlandse en Indische onderzoekers het gedrag van grote menigtes en werkt het aan modellen om tragedies als verdrukkingen in de toekomst te voorkomen.

Het team van onderzoekers maakt daarbij gebruik van sensoren, drones, satellietbeelden en GPS-trackers tijdens de Kumbh Mela. Daarbij wordt specifiek gekeken naar micro bewegingen binnen de menigte.

Het doel van het onderzoek is om de dynamiek van grote menigtes in kaart te brengen, vroege tekenen van onrust binnen een menigte te detecteren en om het omslagpunt in collectief gedrag te ontdekken. Aan de hand van Big Data analyses wordt het gedrag gemonitord en gesimuleerd. Met de resultaten kan de oorzaak van paniek worden achterhaald en kan onrust en verdrukkingen in de toekomst voorkomen worden.

Bezoek de website van The Kumbh Mela Experiment

De Kumbh Mela (het kruikenfeest) is het grootste religieuze feest in het Hindoeïsme en vindt deze keer plaats in de rivier Shipra nabij de heilige stad Ujjain. De deelnemers baden in de religieuze rivier en worden zodoende verlost van hun zondes. Tijdens de vorige editie in 2013 bezochten een geschatte 110 tot 120 miljoen pelgrims het één maand durende evenement. Bij een stormloop tijdens die editie kwamen 36 mensen door verdrukking om het leven.

Het onderzoek kan plaatsvinden dankzij een door NWO en het Indische departement voor Elektronische Informatie Technologie (DEITY) beschikbaar gestelde beurs. Daarnaast participeren private partijen als TATA en Tech Mahindra in het project.

De onderzoeksgroep wordt aangestuurd door prof. Peter Sloot van de Universiteit van Amsterdam en dr. Ashish Verma van het Indian Institue of Science in Bangalore.