Team ICT presenteert aanpak HCA ICT bij eSkills

Tijdens de conferentie ‘Skilling up for the future of Europe’ in het Circustheater in Den Haag presenteerden vertegenwoordigers van Team ICT de aanpak van de Nederlandse Human Capital Agenda ICT; het actieplan waarin Team ICT samen met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen het tekort aan ICT-professionals wil aanpakken.

‘Skilling up for the future of Europe’ was een geassocieerde bijeenkomst in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap van de Europese Unie en maakt deel uit van de eSkills for Jobs Campagne.

Leven Lang Leren

Op de conferentie discussieerden meer dan 200 internationale beleidsmakers, CEO’s en deskundigen over de noodzakelijke acties om de digitale vaardigheden van de beroepsbevolking op een hoger niveau te krijgen. Vanuit Team ICT waren Mark Bressers (Ministerie van Economische Zaken), Robert van der Drift (NWO), Dirk van Roode (Nederland ICT) en Louis Spaninks (coördinator Human Capital Agenda) aanwezig.

Zij vertelden de aanwezigen over de aanpak en doelen van de Nederlandse Human Capital Agenda ICT (HCA ICT): het bevorderen van een Leven Lang Leren en een betere aansluiting tussen vraag en aanbod, een publiek-private samenwerking met meerdere stakeholders uit diverse sectoren. Ook de diversiteit op de ICT-werkvloer is een aandachtspunt.

‘’Slechts vier van de 1000 vrouwelijke afgestudeerden komt nu in een ICT-gerelateerde baan terecht’’, aldus Robert van der Drift tijdens een van de ronde tafel sessies. En er werd verteld over de aanpak vanuit publiek-private samenwerkingen tussen wetenschappers, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, een aanpak gebaseerd op de eerdere succesvolle aanpak in het programma Digivaardig&Digiveilig. Alle actielijnen van de HCA ICT, van het verstrekken van beurzen tot het opzetten van regionale ICT kenniscentra zijn daarop gebaseerd.

Publiek-private samenwerkingen

Deze gezamenlijke aanpak sluit perfect aan bij de visie van Digital Champion en voorzitter van ECP Tineke Netelenbos. Zij vertelde de aanwezigen dat geen van de betrokkenen het toenemend tekort aan gekwalificeerde werknemers op eigen kracht kan verbeteren. ‘’Daar is samenwerking voor nodig. Publiek-private samenwerkingen zijn breed gesteund en hebben meer impact‘’ volgens Netelenbos.

Lees verder over de HCA ICT en bekijk hier de infographic.

Meer over eSkills for Jobs

eSkills for Jobs is een sectoroverschrijdende, multi-stakeholder campagne van de Europese Commissie, waarbij meer dan 650 organisaties in heel Europa betrokken zijn, zoals bedrijven, verenigingen, onderwijs- en opleidingsinstanties en ngo’s. Het doel van deze campagne is burgers meer bewust te maken van de noodzaak om hun vaardigheden met betrekking tot de beheersing van informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor hun werk verbeteren. Meer info op www.eskillsforjobs.nl.