Onderzoekers presenteren eerste resultaten uit NWO logistiek-call

Eind november kwamen onderzoekers en andere betrokkenen van projecten uit de call ‘Realtime ICT for logistics’ bij elkaar om hun voortgang te delen, hun vragen te stellen, en verbinding te zoeken in hun werk.

De projecten zijn dit jaar gestart. Alle zes hebben een succesvolle samenwerking gevormd van kennisinstituten, publieke partijen, en bedrijfsleven. De partners leveren data voor het onderzoek en faciliteren pilots, en krijgen op hun beurt de kans om in de voorhoede van big data innovaties in de logistiek te staan.  In ToGRIP: GRIP on freight trips brengt de TU Delft verkeersmanagement en logistiek samen, waardoor zij hun acties voor efficiënter transport op elkaar af kunnen stemmen. Eind 2019 gaan de eerste use cases van start. Ook worden de praktijkvragen van partners meegenomen: Data 2 Move was oorspronkelijk niet van plan om samenwerkingen in de supply chain te onderzoeken, maar na een dringend verzoek van de partners tijdens de kick-off bijeenkomst van het project wordt dit onderwerp toch meegenomen.

Niet alleen de logistieke sector profiteert: de onderwerpen uit de verschillende projecten zijn ook buiten de logistiek toepasbaar. Zo helpt Digital Logistics 4 Logistics Data (TNO) het open data-concept verder. Zij bekijken hoe je een platform zo in kan richten dat data makkelijk te delen en betrouwbaar is, terwijl de deler wel controle houdt over de data.

Onderzoekers houden zich naast hun onderzoek ook bezig met de vraag hoe de resultaten goed gedissemineerd kunnen worden. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat na het onderzoek de bevindingen benut blijven en de data actueel worden gehouden? En hoe zorgen we voor inclusie van kleine partijen, zodat ook zij profijt hebben?

Commit2Data organiseert als antwoord op de laatste vraag bijeenkomsten voor MKB’ers. Meldt u onderaan de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven