Numerus fixus voor technische opleidingen Universiteit Twente

De Universiteit Twente kondigde dinsdag 16 januari aan een studentenstop in te voeren. De Universiteit geeft aan maximaal twaalfduizend studenten aan te kunnen met de financiële middelen die beschikbaar zijn.

Bij meer studenten kunnen zij de kwaliteit van het onderwijs niet langer garanderen. Het besluit van de Universiteit Twente is vanuit hun perspectief begrijpelijk. Het geld is op. Het mede door het door de overheid ingezette beleid begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer jongeren kiezen voor een technische opleiding.

De bekostiging volgt helaas niet een op een deze groei. Universiteiten komen zo in de knel. En dat is zorgelijk want we stevenen af op grote tekorten op de arbeidsmarkt voor ICT’ers.

Slimme samenwerkingen met bedrijven

Louis Spaninks, coördinator Human Capital Agenda ICT: “Een ding weten we zeker, met een studentenstop voor technische opleidingen gaan we dit tekort zeker niet oplossen. We hopen dan ook dat er snel aandacht komt voor de knellende bekostiging van de Technische Universiteiten. En we roepen onderwijsinstellingen op goed gebruik te maken van slimme samenwerkingen met bedrijven. Met alle stakeholders van de HCA-ICT gaan wij in ieder geval met onverminderde motivatie verder om meer jongeren te interesseren voor werken in de ICT, simpelweg omdat onze economie en samenleving erom vraagt. Er is geen weg terug.”