Homepage Actueel Landelijke campagne Geef IT Door van start met Cyber Estafette

Landelijke campagne Geef IT Door van start met Cyber Estafette

De staatssecretaris wilde de scholieren bewuster maken van het belang van online veiligheid, een belangrijk thema binnen Geef IT Door. Tijdens de Cyber Estafette staan diverse cybersecurity experts voor de klas om hun vakkennis door te geven aan scholieren en hen te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist.

Dijkhoff stond voor een havo/vwo klas en bracht actuele thema’s over internet en veiligheid naar voren. Benieuwd naar zijn gastles? Een verslag van zijn les is terug te bekijken bij Omroep Brabant.

White hackers en black hats hackers

Na zijn gastles gaf de staatssecretaris het estafettestokje over aan Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN, die twee gastlessen verzorgde op het Segbroek College in Den Haag. Haar lessen gingen over het belang van informatiebeveiliging. Zo vertelde ze onder andere over zogenaamde white hackers, ook wel ethische hackers genoemd, die hacken om kwetsbaarheden op te sporen en deze vervolgens melden bij het bedrijf of de instantie. Hiermee worden lekken gedicht en systemen veiliger gemaakt. Volgens Baloo is het erg belangrijk om systemen continu te verbeteren en hiermee het concurrentievoordeel te behouden. Ook vertelde ze over de ‘black hats hackers', die door hacken bijvoorbeeld geld willen verdienen.

Bewuster van gevaren

Volgens Baloo is cybersecurity awareness essentieel zodat wij ons als mens vrij kunnen bewegen. Ze vindt het belangrijk de volgende generatie te enthousiasmeren en nieuwsgierig te maken naar deze onderwerpen. Dat is Jaya zeker gelukt. De leerlingen werden nieuwsgierig en vonden het spannend om te horen wat er met hacken allemaal mogelijk is.

De leerlingen zijn ook bewuster geworden van de gevaren. Zo zei een leerling: “het is een eng idee dat iemand in mijn mail kan komen en dat het dan niet meer van mij is.” Tot slot gaf Jaya nog een aantal tips om de online veiligheid te vergroten. Bekijk hier haar zes beveiligingstips.

De landelijke campagne Geef IT Door maakt onderdeel uit van de HCA ICT.

Ook interessant