Homepage Actueel Gratis ict-opleiding voor talenten in kwetsbare wijken start in Amsterdam Osdorp

Gratis ict-opleiding voor talenten in kwetsbare wijken start in Amsterdam Osdorp

Zonder vooropleiding binnen een paar maanden aan een baan als programmeur komen? Mensen uit kwetsbare wijken kunnen dit middels TechGrounds, een gratis tech-opleidingsprogramma realiseren. Gisteren opende de organisatie zijn eerste vestiging, uit een reeks van vestigingen in Amsterdam Osdorp.

TechGround selecteert jaarlijks 150 mensen die mee mogen doen aan het programma, hun achtergrond of opleiding is hierbij geen factor. Rinaldo Woutersen is een van de mensen die twee maanden geleden al is begonnen met het programma. "Ik heb redelijk wat uitdagingen gehad in het leven. Als je dan nergens meer terecht kan, kan dat heel frustrerend zijn. Dat gevoel ervaar ik hier dus niet" aldus Woutersen. 

Driekwart van de huidige deelnemers heeft op dit moment geen baan. De anderen hebben wel een baan, maar kunnen veel meer aldus een van de initiatiefnemers Ruben Nieuwenhuis. Denk hierbij aan mensen met uiteenlopende of kortdurende banen en van hoog opgeleid tot zonder startkwalificaties. Voor Nederland is dit een nieuw initiatief, maar de tech-hub Molengeek in België heeft in de afgelopen jaren meerdere successen geboekt, banen gecreëerd en 93% van de kandidaten kreeg een baan, een stage of is gaan doorleren.

Het programma van TechGround is intensief en de kandidaten zijn vijf volle dagen per week aanwezig. "Zonder vakantie", zegt Nieuwenhuis. De organisatie helpt kandidaten met het vrijmaken van zorgen en tijd zodat zij de opleiding kunnen afmaken. De organisatie helpt ook met het plaatsen van kandidaten bij bedrijven, deze bedrijven doen graag mee. Er is krapte op de markt voor deze vakken en er zijn duizenden openstaande vacatures. 

De ambitie om uit breiden richt zich op het openen van 6 vestigingen in de komende 4 jaar. "We zijn al in gesprek met Rotterdam", vertelt Nieuwenhuis. "Daar hebben we de wijk Charlois in gedachten". Almere, Utrecht en Limburg hebben interesse getoond. In Maart 2020 opent de tweede vestiging in Zaanstad.

Meer informatie en video's op NOS.nl: NOS.nl

Ook interessant