dutch digital delta op het Jaarcongres ECP

Homepage Actueel dutch digital delta op het Jaarcongres ECP

Op 15 november 2018 vond de 21e editie van het Jaarcongres ECP plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Op deze samenkomst van ideeën, uitdagingen, en partijen kregen ook de missies en sleuteltechnologieën van Team dutch digital delta aandacht.

Blockchain

Oud-Kamerlid, voormalig burgemeester van Eindhoven en ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition riep de zaal op gezamenlijk de toekomst te gaan verkennen. “Het klinkt gek, maar het accepteren van mislukkingen is daarin cruciaal”, aldus van Gijzel. “De toekomst ontwikkelt zich door op te staan, telkens weer nadat we gevallen zijn. Niemand weet waar we over tien jaar staan, de toekomst ontwikkelt zich niet in een rechte lijn. Dat gaat aan de hand van succes en tegenslag. We hebben Eindhoven internationaal op de kaart gezet als techhub door juist te accepteren dat niet alles een succes wordt. 95 procent van het medisch onderzoek is in wezen een mislukking. Waar de hypothese na onderzoek niet wordt vastgesteld. Maar op die schouders van mislukking worden successen gebouwd. En om dat goed te faciliteren hebben we eigenlijk een gat in het plafond van wetgeving nodig voor experimenten.”

Bezoekers konden daarnaast inspiratie opdoen over de blockchain professional van de toekomst en de introductie van blockchain in het onderwijs tijdens de sessie over de Human Capital Agenda Blockchain door Katja van Kranenburg, employment partner bij CMS Arbeidsrecht. Mensen die nog niet zo bekend waren met blockchain speelden het DBC-legospel.


Big data

Commit2Data zocht de verbinding van wetenschap met MKB tijdens hun exclusieve side-event op het congres. Voor veel MKB’ers lijkt de stap naar het gebruik van big data om hun werk te verbeteren te groot, of is de waarde niet direct duidelijk. Commit2Data pakte deze onzekerheden aan door praktische presentaties van o.a. ABN AMRO, en een big data spel waar deelnemers de mogelijkheden van big data konden leren kennen.


HCA-ICT

Digitale vaardigheden, en de HCA-ICT agenda, waren prominente onderwerpen op het congres.

Stichting CA-ICT presenteerde plannen om Nederland weer te laten stijgen in de lijstjes van de internationaal meest competitieve economieën. De stichting heeft pr-eDICT ontwikkeld, een arbeidsmarktdashboard wat elk kwartaal informatie bevat over aantallen ICT professionals, aantallen vacatures en actuele overzichten van studenten in ICT of ICT-gerelateerde opleidingen.

Ook legden diverse sprekers uit het vakgebied het belang en urgentie van een leven lang ontwikkelen uit, en brachten ideeën over hoe dit proces kan worden vormgegeven. Daarnaast was in een sessie over de ‘hybride docent’ te horen hoe vanwege de vergrijzing binnen het lerarenkorps een toekomstig tekort aan ICT-docenten te verwachten valt. De afgelopen periode hebben diverse partijen vanuit onderwijs en bedrijfsleven, samen met de branches in de sector en UWV, samengewerkt om de problemen daarvan in kaart brengen.

Ook interessant