De onbekende kansen van omscholing

Homepage Actueel De onbekende kansen van omscholing

Dit is een kort verslag van de sessie die tijdens het ECP Jaarfestival - Team dutch digital delta Kick-Off event is georganiseerd door HCA-ICT.

De Human Capital Agenda (HCA) ICT organiseerde tijdens het team dutch digital delta event een workshop over de onbekende kansen van omscholing. René Montenarie, coördinator van de HCA ICT, vertelde in zijn inleiding dat de partners van de HCA-ICT een plan hebben ontwikkeld voor opschaling van succesvolle regionale initiatieven die zich bezighouden met het opleiden en omscholen van ICT-professionals. Louis Spaninks, directeur van CA-ICT, presenteerde vervolgens de nieuwe arbeidsmarktcijfers die duidelijk laten zien dat opschaling hard nodig is. Want digitale vaardigheden is een randvoorwaarde in inmiddels bijna alle beroepen. En door Corona is de digitale dienstverlening juist toegenomen waardoor de vraag naar ICT-professionals nog onverminderd hoog is. Ook in de energiesector staan ze nog steeds te springen om goede vakmensen. Marsha Wagner, programmadirecteur Human capital in die sector, liet in haar presentatie zien hoe dezelfde arbeidsmarktdata zicht kunnen geven op hoe mensen vanuit bepaalde beroepen een overstap kunnen maken naar beroepen met grote vraag in de energiesector.

Maar wat houdt een omschalingstraject precies in en waar zitten de initiatieven? Dominiek Veen, projectadviseur HCA-ICT, lichtte de netwerkkaart van Katapult toe met daarop alle regionale ICT-initiatieven en legde uit dat opschaling vanuit die initiatieven moet plaatsvinden. Ze gaf daarna het woord aan Renate van Oosten en Ingrid Jansen die vertelden over Make IT Work, het omscholingstraject voor hoger opgeleiden naar een baan in de ICT, dat inmiddels in diverse regio’s wordt aangeboden. Ingrid zit zelf midden in de opleiding en heeft haar zes maanden studie afgerond. Ze is net van start gegaan bij haar nieuwe werkgever. Ingrid heeft een artistieke achtergrond, ICT had al wel haar interesse, maar is wel echt iets anders. ‘Ik ben nu net begonnen bij mijn werkgever en kijk nu vooral met iedereen mee. In coronatijd is dit wel lastig, omdat alles nu natuurlijk online is, maar ik word goed begeleid en kan hopelijk snel starten aan mijn eigen projecten.’

Wilt u meer weten over het opschalingsplan? Op donderdag was er een sessie onder leiding van Lotte de Bruijn, ambassadeur van de HCA-ICT, waarin ze in gesprek ging met enkele partners die mee hebben gewerkt aan het opschalingsplan.

Deze sessie is terug te kijken op het platform van het ECP Jaarfestival

Ook interessant