Blockchain in stroomverstelling tijdens Blockchain Hackathon

Nederland vormt begin februari het epicentrum van de nieuwste internettechnologie, blockchain. Op 10, 11 en 12 februari vindt één van de grootste en meest uitdagende hackathons van Europa; de Dutch Blockchain Hackathon 2017, plaats.

Blockchain belooft de grootste IT-revolutie sinds het internet te worden. Tijdens de hackathon lanceren tientallen teams prototypes voor nieuwe, baanbrekende toepassingen op de blockchain waarmee de samenleving en economie stukken slimmer kunnen worden georganiseerd.

Prins Constantijn van Oranje-Nassau is als Special Envoy van StartupDelta op vrijdag aanwezig om het startsein te geven. Op de laatste dag zal een internationale expert jury met o.a. Alexander Rinnooy Kan en Lex Hoogduin, in totaal 50.000 euro aan prijzengeld verdelen voor de beste oplossingen.

Wereldwijde kopgroep

In The Big Building, Groningen worden in het weekend van 10 tot 12 februari honderden deelnemers gefaciliteerd met razendsnel internet en de nieuwste technologie van partijen als Microsoft, IBM, Ethereum, BigchainDB en Blockchain.com.

Voor het eerst bundelen ondernemers, software-ontwikkelaars, studenten, creatieven, interface designers en datawizards op dit gebied de krachten met specialisten van de Nederlandse overheid, toezichthouders, kennisinstellingen en grote bedrijven. Nooit eerder heeft een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie plaatsgevonden. Nederland toont zich met een dergelijk consortium wereldwijd in de kopgroep.

Prijzengeld en deelname

Tijdens de hackathon werken de teams in één van de vijf tracks (internationaal handelen en ondernemen, toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening). Per track is er een cash prijs van €10.000,- beschikbaar, waarvan € 7.500,- voor de winnaar en €2.500,- voor de runner-up.

De track sponsoren zijn: Rijksdienst voor identiteitsgegevens, Kamer van Koophandel, APG, PGGM, ICTU, Energy Academy Europe, Nuon / Vattenfall en de Gasunie. Per track is er plaats voor tien teams (3 tot 8 deelnemers). Deelnemen aan de hackathon is gratis, inclusief eten. Registreren kan via http://blockchainhackathon.eu

Mile stone evenement

De hackathon wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf DutchChain en ondersteund door een unieke samenwerking tussen publieke en private partners (Privaat: ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants, Deloitte, Microsoft en IBM. Publiek: Ministerie EZ, dutch digital delta, de Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM), Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank). Ook StartupDelta steunt de hackathon.

Deelnemers krijgen, mede door de aanwezigheid en participatie van de samenwerkende partijen een buitengewone kans op een aanzienlijke kennisvoorsprong in de ontwikkelingen en toepassingen van blockchain. Daarnaast vormt de Dutch Blockchain Hackathon 2017 de basis voor een informeel netwerk van deskundigen en pioniers.

Inmiddels is ruim anderhalf miljard geïnvesteerd in blockchain bedrijven. Onderzoeken van o.a. Deloitte melden dat ook er de komende jaren, wereldwijd, vele miljarden in blockchain zullen worden geïnvesteerd. Voor landen en bedrijven die vooroplopen biedt dit kansen op extra groei. Om voorop te lopen en mee te doen bij het vormgeven aan de toekomst met behulp van deze nieuwe technologie, kunnen teams zich gratis registreren op http://blockchainhackathon.eu om mee te doen aan dit mile stone evenement.