‘Big Data zorgt voor revolutie in de energiesector’

Homepage Actueel ‘Big Data zorgt voor revolutie in de energiesector’

Als kwartiermaker binnen Commit2Data is Arash Aazami verantwoordelijk voor het thema energie. Bij de Innovation Expo in Amsterdam (14 april) gaat hij in speeddates op zoek naar geïnteresseerde partners. ‘Ik wil de sectoren IT en Energie enthousiasmeren en mobiliseren zodat er een gezond en stevig draagvlak ontstaat voor Commit2Data.’

Aazami richt zich primair op de vraag hoe data kan dienen als drijver van energietransitie. “Ik pleit ervoor dat data en energie voortaan als horizontals worden gezien en niet meer als losstaande verticale pilaren”, legt Aazami uit. “Niet alleen ICT, maar ook data en energie spelen een bepalende rol binnen iedere Topsector. Op het gebied van data worden de cross-sectorale mogelijkheden steeds vaker geïdentificeerd en datzelfde moeten we gaan doen met energie. Binnen iedere Topsector speelt energie immers een bepalende rol.”

“Dat is wat mij altijd getrokken heeft aan dit onderwerp. Energie is een ontzettend ondergewaardeerd element in onze economie. Terwijl alles wat wij doen, zowel het produceren als het consumeren, te maken heeft met het verkeer van energie; het transporteren van elektronen.”

Lange termijn

Aazami is overtuigd dat de mogelijkheden van Big Data voor een revolutie in de energiesector kan zorgen. “Elke grote maatschappelijke transitie die we de afgelopen decennia gezien hebben, is voor een groot deel gedreven door data. Data is de belangrijkste technologische transitiedrijver. Toen mij de kans werd geboden om binnen Commit2Data mee te denken over de vraag hoe om te gaan met energie op de lange termijn, dacht ik: wat een geweldige mogelijkheid, dit past precies bij mij!”

Die rol komt goed overeen met de achtergrond van de aan het Cambridge Innovation Centre verbonden Aazami, die daarnaast zowel in de energiesector als in de IT ruime ervaring heeft. “Ik kom echt vanuit de business kant. Ik heb eerst leiding gegeven aan een energiebedrijf en daarna er zelf één opgericht waarin ik veel samenwerkte met wetenschappers. Als je kijkt naar het publiek-private karakter van dit programma dan is de publieke kant voor mij nog wel een ontdekkingstocht, maar wel een tocht die ik met veel enthousiasme omarm. Ik denk dat we in deze publiek-private-kennis driehoek een sterk fundament kunnen leggen over hoe we in de toekomst met energie omgaan. Wat we hier doen is wat dat betreft behoorlijk ground up werk.”

Effectiviteit

Concrete doelen als ‘goedkoper, efficiënter of groener’ wil Aazami niet benoemen. “Dan denk ik ook dat we teveel bezig zijn met het verleden en niet met de toekomst. Een term als efficiency kunnen we ook beter vervangen door effectiviteit. Dat is een stuk duurzamer dan efficiency, waarin eigenlijk niets anders gebeurd dan het steeds verder uitwringen van hetzelfde washandje door middel van kostenbesparingen en dergelijken. Ik vind het onzin om te praten over kostenbesparingen als we onomstotelijk kunnen vaststellen dat energietransitie onvermijdelijk is. Linksom of rechtsom: we zullen ooit op volledig hernieuwbare bronnen moeten gaan leven. Dan komt de vraag: steken we onze energie in het behouden van wat we nu hebben, ook al weten we dat dat op enig moment er niet meer zal zijn? Of gaan we onze aandacht besteden aan het bouwen van iets nieuws waar iedereen op een gegeven moment onderdeel va zal zijn? Dan ben je al op een hele andere manier bezig.”

“Daarom is het ook zo belangrijk dat we in gezamenlijkheid bezig gaan met die vraagstukken”, benadrukt Aazami de samenwerking tussen de wereld van de wetenschap, de publieke sector en de private sector. “Uiteindelijk moeten we samenkomen tot een ecosysteem dat maximaal dienstbaar is aan een gezonde, bloeiende samenleving. Dat is zo concreet als ik het zou willen maken in het licht van dit programma.”

Innovation Expo

Bezoekers van de Innovation Expo in Amsterdam kunnen op donderdag 14 april speeddaten met Arash Aazami, kwartiermaker energie Commit2data. Aazami is aanwezig in de stand van het Ondernemersplein en gaat in gesprek met ondernemers die willen innoveren met Big Data.

Ook interessant