Asscher: ‘Inzetten op robotisering’

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher vindt dat Nederland de komende jaren moet blijven inzetten op robotisering. Dat zei hij in zijn toespraak bij het NRC Live-evenement waar robotisering centraal stond.

“Nederland moet kampioen robotisering worden,” was de conclusie van de minister. Asscher stelt daarbij wel dat het van belang is dat er niet alleen naar de mechanische kant wordt gekeken, maar ook vooral naar de maatschappelijke kant.

“Inzetten op robots betekent investeren in mensen. Dat betekent de technologie omarmen, investeren in onderwijs en social mobiliteit. Zonder sociale mobiliteit, daar ben ik van overtuigd, kun je niet de voordelen benutten van technologische vooruitgang. Je moet mensen uitdagen te investeren in zichzelf.”

Onderwijs

Volgens de minister begint dergelijke vooruitgang bij verandering in het onderwijs. “Dat moet beter aansluiten op de vraagstukken van de toekomst. Zaken als creativiteit en communicatie; dingen waarmee je als mens het verschil maakt.”

Daarmee stelt Asscher overigens niet dat alle kinderen moeten leren programmeren. “Maar we moeten ze wel allemaal kennis laten maken met technologie en ze het plezier van programmeren laten zien.”

Bijbenen betekent bijscholen

Het belangrijkste is echter om ook op latere leeftijd het onderwijs toegankelijk te laten. “Leren tijdens de loopbaan kan nog wel eens het belangrijkste zijn, vanwege de vaardigheden die we straks nodig hebben. Bijbenen betekent bijscholen. Investeren in werknemers en samen nieuwe kennis aanboren, dat is wat de arbeidsmarkt nodig heeft.”