Homepage Actueel 24 miljoen euro voor kunstmatige intelligentie, medische- en watertechnologie startups

24 miljoen euro voor kunstmatige intelligentie, medische- en watertechnologie startups

Het kabinet heeft net als in 2019 24 miljoen euro uitgetrokken voor startups die kunnen groeien dankzij kennis uit onderzoek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben drie consortia geselecteerd die ieder 8 miljoen euro ontvangen. Deze consortia bestaan uit innovatieve bedrijven, universiteiten, andere kennisinstellingen en (durf)investeerders op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), medische- en watertechnologie.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) maakten op 23 maart 2021 de uitkomst van deze tweede tender van de zogenoemd Thematische Technology Transfer-regeling (TTT) bekend. De TTT-regeling is ook recent door de Europese Commissie uitgeroepen tot een voorbeeld op het gebied van kennisoverdracht.

Kunstmatige intelligentie benutten voor zorg en veiligheid

De eerste samenwerking gaat zich richten op het toepassen van kunstmatige intelligentie binnen de thema’s zorg en veiligheid. Onder coördinatie van de Universiteit van Amsterdam nemen vijf Nederlandse universiteiten, vier universitair medische centra, het Centrum Wiskunde & Informatica en de Eindhovense durfinvesteerder LUMO Labs deel.

Medische technologie voor verbeteren diagnoses en behandelingen

Dit consortium (vier technische universiteiten, universitair medische centra in Rotterdam, Nijmegen en Maastricht en de Amsterdamse durfinvesteerder Innovation Industries) bundelt de krachten voor meer succesvolle medische technologie. Ze bouwen aan een nationaal en open programma dat in een vroege fase de juiste kennis en expertise bij elkaar brengt en de marktgang van medische technologische innovaties versnelt voor bijvoorbeeld betere of minder belastende diagnoses en behandelingen.

Watertechnologie voor hergebruik en opslag van energie

Netherlands Enabling Watertechnology (NEW), het consortium voor watertechnologie, krijgt ook € 8 miljoen. Het consortium bestaat uit Wetsus, Rijksuniversiteit Groningen, Deltares en Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM). NEW stimuleert starters met initiatieven op het gebied van watertechnologie om zo de transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat-neutrale economie te versnellen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en grondstoffenhergebruik en productie en opslag van energie uit water.

Lees het oorspronkelijke artikel op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over de regeling op RVO.nl

Ook interessant